ISO9001:2015

update: 14-6-2021

Overweeg je om jouw organisatie te certificeren volgens de ISO9001? Wilt je jouw interne processen beter structureren? Heb je behoefte aan een managementsysteem? ISO9001:2015 is een internationale norm die eisen stelt aan de kwaliteit van de organisatie. 

Even wat theorie achter de ISO norm…

ISO9001:2015 kent als basisstructuur de HS (Harmonized Structure, voorheen High Level Structure). HS is opgebouwd uit 10 onderdelen, de eerste 3 onderdelen zijn algemeen. Hieronder een overzicht:

  1. Onderwerp en toepassingsgebied
  2. Normatieve verwijzingen
  3. Termen en definities
  4. Context van de organisatie
  5. Leiderschap
  6. Planning
  7. Ondersteuning
  8. Uitvoering
  9. Evaluatie van de prestaties
  10. Verbetering

ISO9001:2015 gaat dus ook uit van deze onderdelen. De onderdelen worden ingericht volgens de Plan-Do-Check-Act cyclus.

Wat levert ISO9001 jouw organisatie op? 

De gestelde eisen binnen deze norm zorgen voor een beheersing van de inrichting van je organisatie. Denk hierbij aan de processen van inkoop, productie, sales en serviceafdelingen. Daarnaast helpt het om je prestaties van je organisatie te verbeteren doordat de verbetercyclus door alle lagen heen verweven zit. 

Ook als je geen groei als doel hebt heeft certificering zin, je verhoogd namelijk ook je klanttevredenheid door de verbetercultuur.

Hoe behaal je een ISO9001 certificering? 

Samen bepalen we een einddoel, wanneer wil de organisatie gecertificeerd zijn? Daarna gaan we samen aan de slag om te kijken wat er al is. We maken een actieplan van ontbrekende onderdelen en we gaan aan de slag. Jij bepaalt of je alle werkzaamheden wilt uitbesteden of dat jouw organisatie kan meehelpen om alles op orde te krijgen. 

Daarna bereiden we je organisatie voor op de audit. De Kwaliteitsmaker heeft een samenwerking met een externe auditpartij waardoor dit eenvoudig te regelen is. Ook hier ontzorg ik je. 

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op.