De geschiedenis van ISO9001

door | feb 21, 2024 | Blogs

ISO9001

De geschiedenis en het ontstaan van ISO9001

In de wereld van kwaliteitsmanagement is ISO 9001 een naam die synoniem staat voor excellentie en continue verbetering. Als bedrijf dat zich inzet voor kwaliteit, is het cruciaal om de geschiedenis van ISO 9001 te begrijpen, waarom het ontstaan is en hoe het vandaag de dag een hoeksteen is geworden voor organisaties wereldwijd.

Hoe ISO9001 is ontstaan…

ISO 9001 vindt zijn oorsprong in de jaren ’50 en ’60, toen bedrijven begonnen te beseffen dat gestandaardiseerde processen essentieel zijn voor het leveren van consistente en hoogwaardige producten en diensten. In 1987 werd de eerste versie van ISO 9001 geïntroduceerd door de International Organization for Standardization (ISO), een non-profitorganisatie die wereldwijd erkende normen ontwikkelt.

Het doel van ISO 9001 was om een uniforme benadering van kwaliteitsmanagement te creëren, ongeacht de industrie of locatie van een organisatie. Door middel van gestandaardiseerde procedures, documentatie en continue verbetering, zou ISO 9001 bedrijven helpen om aan de verwachtingen van klanten te voldoen en operationele efficiëntie te verhogen.

Groei en Revisies

Sinds de introductie in 1987 heeft ISO 9001 verschillende revisies ondergaan om gelijke tred te houden met de veranderende zakelijke omgeving en technologische ontwikkelingen. Elke herziening bracht nieuwe elementen en vereisten met zich mee, zoals risicobeheer, stakeholderbetrokkenheid en een grotere nadruk op leiderschap binnen organisaties.

De herzieningen hebben ISO 9001 niet alleen relevant gehouden, maar hebben ook bijgedragen aan het versterken van het wereldwijde vertrouwen in de norm als een maatstaf voor kwaliteitsmanagement.

Wereldwijde acceptatie en certificering

ISO 9001 heeft wereldwijd aanzienlijke acceptatie en adoptie bereikt. Organisaties, groot en klein, streven naar certificering om te laten zien dat ze zich inzetten voor kwaliteit en klanttevredenheid. Op dit moment zijn er miljoenen ISO 9001-certificaten uitgereikt aan bedrijven in verschillende sectoren over de hele wereld.

De certificering heeft niet alleen bijgedragen aan verbeterde bedrijfsprestaties, maar heeft ook het vertrouwen van klanten en partners vergroot, wat essentieel is in een competitieve markt.

Een kompas voor organisatie…

ISO 9001 heeft een indrukwekkende reis doorgemaakt sinds zijn oprichting in 1987. Van een eenvoudige norm voor kwaliteitsmanagement is het uitgegroeid tot een wereldwijd erkende standaard die organisaties helpt te excelleren in hun bedrijfsvoering.

Als De Kwaliteitsmaker begrijpen wij de waarde van ISO 9001 en streven we ernaar om bedrijven te ondersteunen bij het behalen en behouden van deze certificering. Het is niet alleen een bewijs van onze toewijding aan kwaliteit, maar ook een garantie voor onze klanten dat ze kunnen vertrouwen op onze diensten.

In een wereld die voortdurend evolueert, blijft ISO 9001 een kompas voor organisaties die streven naar excellentie en continue verbetering. Bij de Kwaliteitsmaker vormt deze norm dagelijks de leidraad bij onze klanten.

Wil je meer informatie over implementatie van ISO9001? Neem gerust contact op.

Wijzigingen ISO9001 ivm klimaatverandering

Wijzigingen ISO9001 ivm klimaatverandering

  Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) heeft op 23 februari 2024 wijzigingen aangebracht voor alle nieuwe en herziene internationale normen (waaronder ISO9001, 14001 en 27001) om klimaatbewustzijn verder te stimuleren binnen de eigen...

Waarom is ISO9001 implementeren belangrijk?

Waarom is ISO9001 implementeren belangrijk?

ISO9001ISO 9001 implementeren?ISO9001 is een internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement. Het implementeren van deze norm kan vele voordelen bieden voor organisaties van elke omvang en sector. In dit artikel zullen we de belangrijkste redenen bespreken...

Nieuw: Safety Culture Ladder norm 2.0

Nieuw: Safety Culture Ladder norm 2.0

Sinds 1 september 2023 is er een nieuwe versie van de norm voor de Safety Culture Ladder (SCL) / Veiligheidsladder gepubliceerd. Op 2 oktober nam ik deel aan een training om bijgepraat te worden door twee auditoren over deze nieuwe norm. In dit artikel deel ik graag...

De Jaarplanning: Hebben jullie hem al?

De Jaarplanning: Hebben jullie hem al?

Jaarcyclus ofwel de jaarplanning; een belangrijk onderdeel voor een kwaliteitsmanagementsysteem en ook geldend voor organisaties met een ISO9001 certificaat. In dit artikel leggen we uit wat deze cyclus inhoudt en hoe en wanneer je het als organisatie kan inzetten....

Kwaliteitsmanagement. Lekker belangrijk.

Kwaliteitsmanagement. Lekker belangrijk.

Een tijdje geleden startte ik bij een van mijn klanten en had ik een kennismakingsgesprek met een van de MT-leden. Ik liep zijn kantoor binnen, schudde hem de hand en kreeg direct te horen: "Ik heb hier niet veel tijd voor, ik heb wel iets beters te doen. Nee, iets...